Categories :

Mistä aiheesta opinnäytetyön tulisi olla?

Opinnäytetyön aiheen tulee olla kaikkien aiheesta kiinnostuneiden saatavilla. Tutkijat tarvitsevat joskus apua tiedon keräämisessä. Jos olet konfliktitilanteessa ja haluat seurata keskustelun edistymistä, tässä on joitain tapoja tehdä se.
Onko mahdollista löytää aitoa tietoa riita-asioista? Aihetta voi vaihtaa, jos tajuaa heti alussa, että materiaalin kerääminen vaatii enemmän työtä.
Opinnäytetyösi menestyy paremmin, jos olet intohimoinen työhösi. Harkitse mahdollista opinnäytetyön aihetta heti opintojen alusta alkaen. Tee muistiinpanoja mielenkiintoisista ilmiöistä ja kuuntele luennoitsijoiden puolihuolimattomia kommentteja (“tämä olisi hyvä opinnäytetyön aihe jollekin muulle”) ja pidä korvasi auki työharjoittelun aikana. Mieti kehittämistä vaativia alueita. Voit aina palata tähän aiheeseen opinnäytetyövaiheen lähestyessä.


Voit myös jakaa ideasi muiden kanssa luomalla ideakirjan. Olisi parasta, jos katsoisit valmiin opinnäytetyön läpi ennen oman opinnäytetyön aloittamista. Teoriat päättyvät usein siihen, että kirjoittajat kuvaavat, mitä on tutkittava ja missä lisätietoja olisi hyödyllistä. Voit aina palata sinne, minne toinen on mennyt.

Nämä ovat Metropoliassa “lähellä työtä”. Se voi olla joko teoreettista tai empiiristä ja sisältää “tutkimuksen kehittämis- tai suunnittelutehtävät”. Joskus työ valmistuu toimeksiantona (tai tilauksesta). Esimiehet ja työn edustajat keskustelevat rajauksesta, tavoitteista ja materiaalista keskenään. Muista linkittää aihe alasi jatkotutkimuksiin tilaustyötä lähettäessäsi.
Esimerkki 1. Verkkosivuja voidaan käyttää opinnäytetyönä vain, jos pystyt perustelemaan ratkaisusi teorian ja aikaisemman tutkimuksen avulla. Sinun täytyy kirjoittaa upeita sivuja. Selvittääksesi valinnat, tavoitteet ja sivujen sisällön sekä raportointiosion kannattaa käyttää perinteistä tutkimuskaavaa. Teoreettisen kirjallisuuden avulla voit todistaa uskottavuutesi.
Jos näen, että samasta aiheesta on jo opinnäytetyö, minulta kysytään usein, pitäisikö minun vaihtaa aihetta. Riittää, kun muuttaa näkökulmaa ja rajoittaa tai parantaa työtäsi.
Esimerkki 2. Menet osuuskunnan päiväkotiin haastattelemaan lapsia. Haastattelujen nauhoittamisen jälkeen huomaa, että vuosi X on tutkinut lastentarhojen viihtyvyyttä. Haastattelu tehtiin jopa samalla menetelmällä ja lähes samoilla kysymyksillä. Ei huolia. Tämä on vain sinua varten.