Monille ihmisille tietotekniikka (IT) on periaatteessa synonyymi kavereille ja tytöille, joille soitat, kun tarvitset apua tietokoneongelmassa. Vaikka tämä näkemys tietotekniikasta ei ole täysin väärä, se aliarvioi dramaattisesti tämän kriittisen ura-alan laajuutta.

Jos haluat saada paremman käsityksen siitä, mitä tietotekniikka on ja tämän alan monia puolia, olet tullut oikeaan paikkaan. Olemme tehneet kaivaukset puolestasi ja keskustelleet IT-alan ammattilaisten kanssa luodaksemme tämän hyödyllisen alan aloittelijaoppaan.

Mitä tietotekniikka on ja mitä se sisältää?

Tietotekniikan alkeellisin määritelmä on, että se on teknologian soveltamista liiketoiminnan tai organisaation ongelmien ratkaisemiseen laajassa mittakaavassa. Riippumatta roolista, IT-osaston jäsen työskentelee muiden kanssa ratkaistakseen niin suuria kuin pieniäkin teknologiaongelmia.

IT-osastolla on kolme päävastuupilaria:

  • IT-hallinta: Tämä viittaa käytäntöjen ja prosessien yhdistelmään, joka varmistaa, että IT-järjestelmät toimivat tehokkaasti ja ovat organisaation tarpeiden mukaisia.
  • IT-toiminnot: Tämä on kokonaisuus IT-osaston päivittäiseen työhön. Tämä sisältää teknisen tuen, verkon ylläpidon, tietoturvatestauksen ja laitehallintatehtävät.
  • Laitteisto ja infrastruktuuri: Tämä painopistealue koskee kaikkia IT-infrastruktuurin fyysisiä osia. Tämä IT-pilari sisältää laitteiden, kuten reitittimien, palvelimien, puhelinjärjestelmien ja yksittäisten laitteiden, kuten kannettavien tietokoneiden, asennuksen ja ylläpidon.
  • Vaikka organisaation IT-osasto hoitaa monia erilaisia ​​toimintoja ja sillä on kriittinen rooli asioiden pitämisessä käynnissä, Belitsoftin IT-päällikkö Andrey Prokopchuk sanoo, että täydellinen IT-osasto on se, josta et ole edes tietoinen. Tämä tarkoittaa, että he pystyvät automatisoimaan ja luomaan prosesseja moniin päivittäisiin tehtäviinsä, jotta liiketoiminta jatkuu sujuvasti. Ihanteellinen IT-osasto on myös sopusoinnussa yrityksen tavoitteiden kanssa ja läpinäkyvä prosesseissaan siten, että muu yritys voi ymmärtää ja antaa panoksensa.

Miksi tietotekniikka on tärkeää?

Yksinkertaisesti sanottuna useimpien organisaatioiden työ hidastuu indeksointiin ilman toimivia IT-järjestelmiä. Sinun olisi vaikea löytää yritystä, joka ei ole ainakaan osittain riippuvainen tietokoneista ja niitä yhdistävistä verkoista. Palvelu-, turvallisuus- ja liitettävyystason ylläpitäminen on valtava tehtävä, mutta se ei ole heidän ainoa prioriteetti tai mahdollinen haaste.

Laitteisto vs. ohjelmisto

Tiedät, että laitteiston ja ohjelmiston parissa työskenteleminen on suuri osa IT-osaston työtä, mutta mikä lasketaan laitteistoksi? Ja mikä on ohjelmisto? Puretaan tämä tärkeä ero.

Laitteisto sisältää kaikki tietokonejärjestelmän fyysiset osat. Tämä sisältää tietokoneen sisään asennetut laitteistot, kuten emolevyn, keskusyksikön ja kiintolevyn. Laitteisto kuvaa myös komponentteja, jotka voidaan liittää tietokoneen ulkopuolelle, kuten näppäimistö, hiiri ja tulostin. Muista kuitenkin, että joissakin tableteissa ja pienemmissä kannettavissa tietokoneissa on laitteita, kuten näppäimistö ja hiiri. Pohjimmiltaan laitteisto on mikä tahansa tietokoneisiin ja niiden verkkoihin liittyvä osa, komponentti tai laite, jota voit fyysisesti koskettaa ja käsitellä.

Toisin kuin laitteisto, ohjelmistoa ei voi fyysisesti muuttaa. Ohjelmisto kattaa kaikki sähköisesti tallennetut tiedot, sovellukset ja ohjelmat, kuten käyttöjärjestelmän tai videonmuokkaustyökalun.

Joten miten tämä ero koskee IT-uraa? Lähes jokainen IT-työ vaatii yhdistelmän laitteisto- ja ohjelmistopohjaista osaamista. Jotkut IT-työntekijät saattavat viettää enemmän aikaa laitteistokomponenttien määrittämiseen, mutta myös näitä osia ohjaavat ohjelmistot. Lisäksi IT-ammattilaiset ovat vastuussa ohjelmistosovellusten käyttöönotosta ja määrittämisestä käyttäjille.