Aikuisena opiskelu voi olla aivan toisenlaista kuin nuorena. Nuorena opinnot saattoivat olla monelle pakkopullaa, mutta aikuisena moni opiskelee suoranaisesta oppimisen riemusta. Asenne opintoihin on aikuisopiskelijoiden keskuudessa usein hieman erilainen kuin nuorten opiskelijoiden keskuudessa – vaikkakaan liian syväluotaavia analyyseja ei tästäkään kannata tehdä.

Aikuisopiskelu kannattaa, jos olet tyytymätön omaan alaasi

Jos olet tyytymätön omaan alaasi ja tunnet työhönlähdön päivittäin vastenmieliseksi, kannattaa harkita uudelleen kouluttautumista. Työssä vietetty aika on liian suuri osa arkea, jotta sitä kannattaa viettää vastenmielisessä työpaikassa. Nykyään on aivan tavallista vaihtaa alaa aikuisena, joten ei kannata turhaan etukäteen pelätä läheisten negatiivisia reaktioita.

Aikuisopiskelu kannattaa, jos opinnot ovat jääneet aikanaan kesken

Aikuisopiskelu kannattaa myös, jos opintosi ovat jääneet aikanaan kesken. Olet ehkä keskeyttänyt lukion tai ammattiopinnot, mikä saattaa harmittaa jälkikäteen. Kuitenkin jopa lukio on mahdollista käydä aikuisenakin. Ei kannata jäädä liiaksi harmittelemaan asiaa, jonka voi helposti korjata. Lukio-opinnot on nykyisin mahdollista suorittaa jopa netin kautta, jolloin opiskelu on erityisen joustavaa. Näin lukio-opinnot on helppo sovittaa muuhun elämään ja käydä vaikkapa töissä opintojen ohella.

Aikuisopiskelu kannattaa, jos haluat kehittää omaa ammatillista osaamistasi

Nykyajan työelämä muuttuu ja kehittyy nopeaan tahtiin. Tästä syystä myös työntekijöiden ammattitaidolta vaaditaan päivittymistä ja ajan tasalla pysymistä. Jatko-opinnot ovatkin tähän hyvä väylä. Esimerkiksi yamk-opinnot on suunniteltu nimenomaan työn ohessa suoritettaviksi, joten ne soveltuvat hyvin työssä käyvälle aikuiselle opiskelijalle. Aina oman ammatillisen osaamisen kehittämiseksi ei ole välttämätöntä tai edes mielekästä suorittaa kokonaista tutkintoa, vaan jo lyhytaikainen ja hyvin kohdennettu kurssi saattaa tuoda osaamiseesi tarvitsemaasi potkua.

Aikuisopiskelu kannattaa, jos haluat edetä urallasi

Myös haaveet uralla etenemisestä saattavat johtaa siihen, että jatko-opinnoista voi olla hyötyä. Jos toimit vaikkapa sosiaalialalla sosionomi (amk) -pohjalta ja haaveilet alan johtotason tehtävistä, voi olla hyvä ajatus opiskella sosiaalialan johtamista ja kehittämistä yamk-tasolla. Tämä näyttää amk-tutkintoa paremmalta cv:ssasi ja saa sinut näyttämään työnantajan silmissä eteenpäin pyrkivältä hakijalta.

Kaiken kaikkiaan voidaankin sanoa, että aikuisopiskelu kannattaa hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa! Jos haaveilet opinnoista, kannattaa selvittää millaisia mahdollisuuksia sinulla on toteuttaa haaveesi.