Monella aikuisopiskelijalla saattaa olla opintojen lisäksi vastuullaan perhe sekä työ. Moni saattaa myös harrastaa intohimoisesti jotakin, vaikkapa jotakin urheilulajia. Tällöin on sanomattakin selvää, että arki on hektistä ja opiskelijan voimavarat saattavat olla tiukilla. Onkin tärkeää, että aikuisopiskelija pitää huolta omasta jaksamisestaan. Kerromme tällä sivulla muutamia vinkkejä tähän asiaan liittyen.

Huolehdi riittävästä yöunesta

Kun tentit ja tehtävät painavat päälle, saatta yöunista nipistäminen tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta. Yleensä tämä ei ole kuitenkaan järkevä valinta, koska väsyneenä sinusta tulee tavallista tehottomampi ja virheiden riski kasvaa. Ensimmäinen neuvomme onkin, että huolehdi riittävästä yöunesta. Levänneenä jaksat paremmin ja pysyt todennäköisemmin terveenä kuin ollessasi väsynyt ja kenties jopa ylikierroksilla.

Huolehdi riittävästä liikunnasta

Myös riittävästä liikunnasta kannattaa pitää kiinni. Liikkumiseen uhratut tunnit maksavat itsensä takaisin pirteänä olona ja hyvinvointina. Jos et ehdi salille, voit panostaa hyötyliikuntaan. Ehkäpä voit kävellä tai pyöräillä töihin tai oppilaitokseesi? Ota tavaksi käyttää portaita hissin sijaan ja suosi muutenkin arkiliikuntaa. Kävelyretki luonnon keskellä auttaa lievittämään stressiä ja pitämään kuntoasi yllä.

Muista pitää hauskaa

Ajoittain on tärkeää myös pitää hauskaa. Siinä missä opiskeluaika saattoi nuorena olla melkoista bilettämistä, ei moni aikuisopiskelija monien vastuualueidensa vuoksi yleensä juurikaan ehdi juhlia. Hauskanpidon ei kuitenkaan tarvitsekaan olla mitään bilettämistä, vaan jotakin sellaista, mistä juuri sinä nautit. Ehkäpä hauskanpito voi olla ystävien tapaamista, rentouttava kävelyretki tai hyvän kirjan lukeminen lämpimän viltin alla – jotakin sellaista, mistä juuri sinä nautit. Tärkeintä on, että koet mielihyvää ja saat stressin laukeamaan edes hetkeksi.

Älä laadi liian tiukkoja aikatauluja ja ole itsellesi armollinen

Liian tiukka aikataulu tai liian tiukat tavoitteet saattavat tehdä opinnoista pakkopullaa. On tietysti hyvä omata jonkin verran kunnianhimoa, mutta itseään ei kannata vetää aivan piippuun liian suurten tavoitteiden edessä. Itselleen on opittava olemaan armollinen. On aika lailla sanomattakin selvää, että aikuisopiskelijan saattaa olla pakollista tehdä joitakin kompromisseja opintojensa aikana, liittyvätpä nämä kompromissit sitten kodin siisteystason laskuun tai johonkin muuhun elämän osa-alueeseen. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että kyse on hetkellisestä tilanteesta eivätkä opinnot kestä ikuisesti.