Myös aikuisopiskelijan on mahdollista saada Kelan opintotukea, jos hän täyttää tietyt tuen saamisen ehdot. Kerromme tällä sivulla lisää näistä ehdoista sekä Kelan opintotuen hakemisesta. Ellet ole oikeutettu saamaan Kelan opintotukea tai aikuiskoulutustukeen, kannattaa harkita opintojen suorittamista oppisopimuskoulutuksena, koska saat tällöin opintoihin liittyviltä työpäiviltä palkkaa.

Millaisiin opintoihin aikuisopiskelija voi saada Kelan opintotukea?

Kelan opintotukea on mahdollista saada, jos aikuisopiskelija opiskelee aikuisille suunnattua ammatillista perustutkintoa. Sama koskee aikuisille suunnattuja ammatillisia lisäkoulutuksia sekä täydennyskoulutusta. Opintojen tulee kuitenkin olla päätoimisia. Jos opiskelet aikuislukiossa, et voi saada Kelan opintotukea.

Mitä tarkoitetaan Koulutusrahaston myöntämällä ammattitutkintostipendillä?

Jos suoritat ammattitutkinnon näyttötutkintona, voit hakea Koulutusrahastolta ammattitutkintostipendiä, jonka suuruus on 390 euroa. Stipendi on kertaluontoinen ja veroton korvaus. Muista hakea stipendiä vuoden sisällä siitä, kun olet suorittanut tutkinnon.

Oppisopimuskoulutus voi auttaa ratkaisemaan opintojen rahoitukseen liittyvät ongelmat

Jos sinulla ei ole oikeutta aikuiskoulutustukeen tai Kelan opintotukeen, kannattaa harkita opintojen suorittamista oppisopimuksella, koska saat tällöin palkkaa opintoihin liittyviltä työpäiviltä. Tokikaan palkka ei ole suuren suuri, mutta auttaa tuomaan ruuan opiskelijan pöytään ja tarkalla taloudenpidolla opiskelijan on mahdollista selviytyä taloudenpidostaan ilman tarvetta ottaa lainaa.

Töiden tekeminen opintojen ohella on yhä useamman valinta

Ellei oppisopimuskoulutus kiinnosta ja opintojen rahoittaminen huolettaa, kannattaa harkita töiden tekemistä opintojen ohella. Erityisesti monet yamk-opinnot on suunniteltu nimenomaan töiden ohessa tehtäviksi. Opinnot ovat pääosin erittäin itsenäistä työskentelyä, minkä vuoksi etätehtävien tekeminen onnistuu esimerkiksi töiden jälkeen tai vapaapäivinä. Toki tällainen opintojen ja työn yhdistäminen vaatii kovaa itsekuria, mutta mahdollista se on. Ainakin tällainen järjestely auttaa takaamaan opiskelijan taloudellisen toimeentulon myös opintojen aikana.

Jos suunnittelet aikuisopintojen aloittamista, mutta huolehdit edelleen siitä, miten opintosi rahoitat, kannattaakin aivan ensimmäiseksi tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin sekä pohtia, mikä niistä sopisi parhaiten juuri sinulle. Kelasta saat lisätietoa mahdollisuuksistasi saada opintotukea Kelasta. Jos olet työtön työnhakija ja haaveilet kouluttautumisesta, kannattaa puhua näistä haaveista omassa työvoimatoimistossa. Esimerkiksi omaehtoinen opiskelu saattaa tulla kohdallasi kyseeseen. Myös työvoimakoulutus saattaa tarjota mielenkiintoisia vaihtoehtoja juuri sinulle.