Suunnittelun merkitystä ei voitane liiaksi korostaa aikuiskoulutuksen kohdalla. On erittäin tärkeää ensinnäkin valita juuri sinulle sopiva koulutusala ja oppilaitos. Tämän jälkeen on tärkeää tutustua opintojen sisältöön ja laatia itselle realistinen aikataulu opintojen läpikäymiseksi.

Miten aikataulu kannattaa laatia?

Opintojen yhteydessä on yleensä mainittu niiden säännönmukainen suoritusaika. Lisäksi opinnoille saatetaan määritellä maksimisuoritusaika. Esimerkiksi joissakin nettilukioissa lukio-opintojen maksimisuoritusaika saattaa olla neljä vuotta. Tämän ajan jälkeen opiskelija menettää opiskeluoikeutensa, ellei ole suorittanut opintoja valmiiksi neljän vuoden sisällä. Nämä aikaraamit on tietysti otettava huomioon suunniteltaessa omien opintojen aikataulua.

Esimerkiksi Excel-taulukko voi olla hyvä apuväline suunniteltaessa omaa ajankäyttöä. Jos esimerkiksi pyrit suorittamaan opintosi kolmessa vuodessa, jaa taulukko kuuteen lukukauteen. Tämän jälkeen voit alkaa sijoittaa kursseja lukukausille mieleiselläsi tavalla, siten, että kurssimäärä tulee täyteen. Tarkista, onko kurssien suoritusjärjestyksellä väliä ja kuinka kursseja on saatavilla. Mieti, kuinka monta kurssia pystyt järkevästi suorittamaan lukukausittain. Jos olet suorittamassa nettilukiota ja aiot osallistua ylioppilaskirjoituksiin, kannattaa huomioida, että saat kirjoittamasi aineet ajoissa valmiiksi tätä tavoitetta silmällä pitäen.

Seuraa ajankäyttösi toteutumista

Oman ajankäytön toteutumista kannattaa seurata. Toki suunnitelma saa elää ja siihen voi tulla opintojen edetessä muutoksia. Ehkäpä kiinnostutkin jostakin aineesta erityisen paljon ja haluatkin valita sitä enemmän kuin alunperin ajattelit. Tai ehkäpä jokin odottamaton tapahtuma omassa henkilökohtaisessa elämässäsi pakottaakin sinut laatimaan suunnitelman aikaisempaa pidemmälle ajanjaksolle. Tällaisiin muutoksiin kannattaa varautua jo etukäteen.

Vaikka muutoksia tulisikin, on silti hyvä pysyä kärryillä oman etenemisen suhteen. Jos käytät aikataulusi pohjana Excel-taulukkoa, on siihen helppo merkitä myös, mitkä kurssit olet jo suorittanut ja mitä on vielä jäljellä. Näin näet oman edistymistahtisi konkreettisella tavalla jo yhdellä silmäyksellä.

Jos yhtäkkiä alkaa tuntua siltä, että opinnot laahaavat jäljessä, kannattaa ottaa aikalisä ja pohtia, onko elämässäsi sellaisia aikasyöppöjä, joiden karsiminen voisi auttaa tarjoamaan lisää aikaa opinnoille. Esimerkiksi television katseleminen tai netissä roikkuminen saattavat viedä yllättävän paljon aikaa ja näiden toimien vähentäminen saattaa auttaa löytämään lisäaikaa opinnoille. Joissakin tilanteissa voi toki myös olla hyvä löysätä opiskelutahtia, jos alunperin on tullut tehneeksi liian tiukan aikataulusuunnitelman.